Proefjes in de Bouwput

Naast de infomarkt en het bètadebat kun je tijdens de lunch de Bouwput bezoeken, midden in de hal. Hier zullen docenten hun beste proefjes en experimenten voor in de les demonstreren. Dat is niet alleen leuk om zelf mee te maken, het is natuurlijk ook een mooie kans om inspiratie op te doen voor je eigen les. In de Bouwput staat het volgende op het programma:

De Vuurtornado
Is het niet leuk om leerlingen een demonstratie te tonen die vuur bevat, voor een wow-effect zorgt en bovenal nog educatief is ook? De Vuurtornado voldoet! De docent is met deze demo 2e geworden in een demonstratiewedstrijd tegen andere opleidingsscholen.

De ontploffingsmotor
Met simpele materialen de werking laten zien van een ontploffingsmotor, maar wat als deze het niet doet? Waar ligt dat aan?

calciet
IJslands kristal: dubbele breking in calciet
Een lichtstraal wordt door calciet gesplitst in twee lichtstralen. Met een tweede kristal kun je aantonen dat de twee lichtstralen verschillend zijn. Christiaan Huygens heeft op deze manier de polarisatie van licht ontdekt.

De magische ballen
Kunnen de magische ballen veranderen in een totaal andere stof? Laat u verbazen en zie het zelf!

Zelf modellen maken
Voorbeelden van modellen en gebruik van materiaal waarmee  je deze met eenvoudige middelen zelf kan maken.


Oscillerende reacties: de Belousov–Zhabotinsky reactie
Drie reagentia worden gemengd in een petrischaal en er ontstaan concentrische cirkels en spiralen.

Zelfbouwgaschromatografie is geen utopie
Voel je vrij om de kunst te komen afkijken hoe je voor minder dan 30 euro een werkende GC kunt maken. De gebruikte kolom is goedkoop, minder dan 2 euro, en er kan naar hartenlust mee worden geëxperimenteerd. Ook veilig want een injectienaald wordt niet gebruikt.

Physicsexperiments.org
Physicsexperiments.org is een website van een TOA voor Natuurkunde docenten en TOA’s vol met experimenten en beschrijving van benodigde materialen en opbouw. Op de betatechniekdag verras ik u met grappige experimenten die u nog niet kent!

DSCN9327

Histologie en anatomie in de klas
Zowel op het gebied van planten en dieren zijn er veel mogelijkheden. Het draagt bij aan het biologisch inzicht maar ook aan diverse vaardigheden. Hopelijk ga je naar huis met een rugzak vol ideeën en enthousiasme om hiermee aan de slag te gaan.